Lezing over de Popp kaart
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Maandag 17 februari 2020 (van 19u00 tot 21u30)

/

Lezing over de Popp kaart

Heusdendorp 2

9070 Destelbergen

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Voor de meeste Vlaamse gemeenten zijn de negentiende-eeuwse Poppkaarten een unieke bron voor de lokale geschiedenis. Van 1842 tot aan zijn dood in 1879 publiceerde Philippe Christian Popp de kadasterkaarten van zo’n 1 800 Belgische gemeenten. In Vlaanderen is de publicatie voor zowat elke gemeente beschikbaar. Het detail van de kaarten (op perceelsniveau) en de bijkomende informatie in de leggers geven ons vandaag een beeld van hoe die gemeente er in het midden van de negentiende eeuw uitzag. Naast opzoekingen voor familiegeschiedenis kan de Poppkaart ook gebruikt worden voor bouwhistorisch en landschappelijk onderzoek.

Op deze vormingsavond wordt eerst de achtergrond van het kadaster en van de Poppkaarten geschetst, en worden de toepassingsmogelijkheden voor historisch onderzoek toegelicht. Daarna volgt een workshop waarop de aanwezigen zelf met de Poppkaarten en -leggers aan de slag kunnen.

Doelgroep
Dit is een lezing voor lokale erfgoedorganisaties, heem- en familiekundigen en geïnteresseerde burgers met een (onroerend) erfgoedhart die een basiskennis over de bronnen in kwestie wensen te verwerven.

Praktisch
De organisatie is in handen van de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst IOED Viersprong.

Deelname is gratis maar vooraf inschrijven is verplicht. Het aantal plaatsen is beperkt.

Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar [email protected] of telefonisch via 09/362 87 19.

Voor meer informatie kan je terecht bij de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst IOED Viersprong, via [email protected] of 09/362 87 19.

Datum en locatie
Maandag 17 februari 2020, 19u00 tot 21u30 | Dienstencentrum Heusden, Heusdendorp 2, 9070 Destelbergen (1ste verdieping via zij-ingang)

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker