GEANNULEERD: Schoolvoorstelling: Alpha Bêta – Miranda & Prospero (Ensembl...
Kunst & Cultuur > Theater & Dans
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Vrijdag 23 april 2021 (van 13u30 tot 14u30)

/

GEANNULEERD: Schoolvoorstelling: Alpha Bêta – Miranda & Prospero  (Ensembl...

Forum 9

2870 Puurs (Puurs-Sint-Amands)

€5

Basistarief: 5,00 €

In zijn laboratorium geeft de geleerde Prospero, indrukwekkend vertolkt door Johan Knuts, zijn laatste ‘theatrale lezing’. Met verve vertelt hij over de bewegings-wetten, de zwaartekracht, de draaiing van de aarde, het zonnestelsel… en de Tijd. En Tijd is nu net waar Prospero, die ongeneeslijk ziek is, niet veel meer van heeft.

Hij berekent (met een voor iedereen zichtbare kalender/ chronometer) en ‘ensceneert’ het uur van zijn heengaan met wetenschappelijke precisie en gebruikt zijn laatste levensjaar om zijn kennis en zijn missie (‘Prospero’s Books’ uit ‘De Storm’ van Shakespeare) over te dragen aan zijn dochter Miranda.
Met behulp van bewegende schermen, pendels, chronometers en audiovisuele captoren ontwikkelt Prospero’s uiteenzetting zich tot fascinerend muziek-, circus- en bewegingstheater.

Circusartiest Mark Dehoux (Caliban), videast Olivier D’Hose (Ariel) en actrice-zangeres Chloé Perilleux (Miranda) illustreren op virtuoze manier Prospero’s experimenten.

‘Alpha Bêta - Prospero & Miranda’ bezingt de kracht en de poëzie van de exacte wetenschappen.
Het is enerzijds een visitekaartje tot de wereld van STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics); anderzijds een even leerrijke als meeslepende zwanenzang van een stervende, gedesillusioneerde vader voor zijn toegewijde en optimistische dochter.

‘Alpha Bêta - Prospero & Miranda’ beleefde zijn Franstalige première op het festival van Huy, augustus 2019.

‘αβ - Miranda & Prospero’ is behalve een interessante ex-cathedra voordracht, ook briljant en fascinerend objecttheater, gedragen door de live gezongen hits van Deep Purple, Pink Floyd, Faithless.
De hypnotiserende animaties van de planetaire bewegingen, de maan- en zonnestanden etc, worden dankzij een doorzichtig projectiescherm naadloos verweven met de soms acrobatische lichaamstaal van de acteurs, meer bepaald van de circusartiest Mark Dehoux. Onvergetelijk zijn ook de twaalfvoudige pendelklokken, die de laatste dagen in het leven van Prospero onverbiddellijk wegslaan.
De voorstelling converteert één jaar, op de seconde af, naar één uur – te volgen op een digitale kalender die de voorstelling genadeloos chronometreert en er een spannende urgentie aan geeft: de wetenschappelijke eenheden van tijd (jaar, maand, dag en seconde) worden er in verband gebracht met de bewegingswetten van Kepler, Galileo, Huygens, Newton… en het zelfgekozen stervensuur van Prospero. (Laurence Bertels – La Libre Belgique)

Tekst en regie: Dirk Opstaele
Spel: Johan Knuts/Patrick Beckers, Chloé Périlleux en Mark Dehoux
Scenografie: Clément Losson, Patrick Dhooghe en Thierry Dupont
Video: Olivier D’Hose
Techniek: Laura Cassan, Thierry Dupont en Patrick Dhooghe
Wetenschappelijk advies: Patrick Van Keirsbilck, Philippe Léonard en Pasquale Nardone

www.leporello.be

Schoolvoorstelling voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar (derde graad lager).
In samenwerking...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker