Caravaggio & Gesualdo - Cappella Mariana o.l.v. Vojtěch Semerád
Muziek > Concerten
ZONDAG
30
JANUARI

Zondag 30 januari 2022

Van 15u00 tot 16u30

Caravaggio & Gesualdo - Cappella Mariana o.l.v. Vojtěch Semerád

Kunstlaan 5

3500 Hasselt

€22

Basistarief: 22,00 €; +65: 22,00 €; -25: 11,00 €; ABO6 : 20,00 €; ABO10 : 19,00 €

Dit vocale programma van het Tsjechische prachtenesemble Cappella Mariana volgt de artistieke levensreis van één van de belangrijkste kunstenaars van het maniërisme, Caravaggio. Dit enfant terrible beïnvloedde in zijn eentje de hele barokke esthetiek met zijn toepassing van de clair-obscur techniek. 

Meesterwerken van de renaissancepolyfonie van rond de eeuwwisseling van de 17de eeuw luidden een nieuw (barok)tijdperk in. 12 schilderijen, 12 composities... Caravaggio bracht cruciale momenten en scènes levendig tot uitdrukking, vaak met gewelddadige gevechten, martelingen en dood. Hij ontwikkelde een aanzienlijke naam als kunstenaar, maar was ook berucht als een gewelddadige, lichtgeraakte en provocerende man. 

Maar welke muziek heeft hij gehoord? Dit concert in de Sint-Quintinuskathedraal neemt je mee op een tournee langs Italiaanse componisten die verbonden waren met de plaatsen waar Caravaggio gedurende zijn hele carrière actief was.

Het solistenensemble Cappella Mariana uit Praag is gespecialiseerd in de interpretatie van vocale werken uit de middeleeuwse polyfonie, renaissance en vroege barok en heeft vooral een boon voor vergeten werken uit de Italiaanse, Vlaamse of Engelse renaissance. Elke keer weer zorgen de sublieme stemmen voor kippenvelmomenten bij het publiek. Ook critici zijn enthousiast en waarderen vooral de expressiviteit van de uitspraak en de gevoelige benadering van de tekst. Vojtěch Semerád is een jonge, gedreven dirigent die zelf meezingt als gelijke in het ensemble. Hana Blažíková is een veelgevraagde, prachtige sopraan en  we zijn zeer verheugd dat ze twee keer kort na elkaar in Hasselt te horen (en te zien) zal zijn (ook op 16 februari 2022). 

dirigent Vojtěch Semerád / sopranen Hana Blažíková & Barbora Kabátková / alto Daniela Čermáková / tenoren Vojtěch Semerád & Tomáš Lajtkep / bassen Tore Denys & Jaromír Nosek / © Petr Tomaides
cappellamariana.com

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker