Human Rights @ De Krook: Oorlogsmisdaden in Syrië
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
DONDERDAG
3
DECEMBER

Donderdag 3 december 2020

Van 19u30 tot 21u00

Human Rights @ De Krook: Oorlogsmisdaden in Syrië

Miriam Makebaplein 1

9000 Gent

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Aangemoedigd door de Arabische revoluties, trokken Syrische burgers in 2011 de straat op tegen het Assadregime. Door het extreme regimegeweld radicaliseerde de protestbeweging, en ontaardde het conflict in een burgeroorlog met internationale implicaties. De oorlogvoerende partijen, en met name het Assadregime en zijn bondgenoten, maakten zich schuldig aan internationale misdrijven zoals willekeurige aanvallen tegen burgers, het inzetten van kindsoldaten, seksueel geweld, de belegering van steden en de inzet van illegale wapens zoals vatenbommen en chemische wapens. Een van de meest voorkomende misdrijven is foltering in detentie.

De internationale impasse inzake het conflict verlamde de opties voor de berechting van deze misdrijven in fora zoals het Internationaal Strafhof. Op dit moment is het principe van universele jurisdictie, dat strafrechtelijke vervolgingen in buitenlandse rechtbanken toelaat, daarom de enige optie voor rekenschap. Momenteel lopen er onder meer in Duitsland op basis van dit principe verschillende processen tegen vermeende oorlogsmisdadigers. Ook in België zou dit mogelijk moeten zijn, ook al paste het in 2003 zijn ruime wet aan en schroefde het universele jurisdictie terug. Kan het dynamisme in andere Europese landen de wetgeving opnieuw activeren? Heeft de Belgische justitie de capaciteit om internationale misdrijven te vervolgen? Is er voldoende bewijsmateriaal en toegang tot slachtoffers en getuigen? Maar bovenal: kan België een bijdrage leveren in de strijd tegen straffeloosheid?

Panelgesprek met Tom Ruys, professor internationaal recht UGent en Brigitte Herremans, onderzoeker Mensenrechtencentrum UGent.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker