Magnum Opus: een roman over de familie Van Eyck
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Dinsdag 15 oktober 2019 (van 15u00 tot 17u00)

/

Magnum Opus: een roman over de familie Van Eyck

Bleumerstraat 68

3680 Maaseik

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Auteurslezing door Raymond Corremans, die de allereerste biografische roman schreef over de beroemde familie Van Eyck (i.s.m. Musea Maaseik).

“Magnum Opus” is de allereerste roman over het leven van Jan Van Eyck en zijn familie. De schaarse historische gegevens vormen het stramien van het verhaal. Daarnaast heeft de auteur kunnen putten uit een doolhof aan theorieën, die de laatste jaren door tientallen geleerden werden gelanceerd. Het uiteindelijke resultaat is een evenwichtig levensverhaal.

Hubert wil tegen de wil van zijn vader kunstenaar worden, maar het succes blijft uit tot hij een grote opdracht krijgt in Gent. Zijn zuster Margaretha heeft een gouden zangstem maar worstelt met haar liefdesleven; zij troost zich door haar broers bij te staan. De volgende zoon, Lambert, is de enige die naast de jongste, Johannes, historisch wordt vermeld. Van Johannes zijn de meeste biografische gegevens gekend. We volgen hem vanaf zijn geboorte tot zijn overlijden. Een nieuw gegeven is dat Jan Van Eyck zijn broer Hubert heeft geportretteerd op het geheimzinnige Tymotheus-portret, dat je in de National Gallery te Londen kan bewonderen. Het portret dateert van 10 oktober 1432, hetzelfde jaar waarin het Lam Gods in Gent werd geïnstalleerd. Ongetwijfeld wou Johannes hiermee zijn zes jaar eerder overleden broer Hubert herdenken.

De auteur heeft alle gekende gebeurtenissen verweven tot een verhaal en schetst tegelijk een beeld van de tijd waarin de beroemde familie Van Eyck leefde. Je komt bijvoorbeeld te weten hoe reizen in de 15de eeuw heel wat meer inhield dan tegenwoordig.

Magnum Opus laat zich lezen als een dagboek of episodische roman. Het gaat om een mengeling van historische feiten en fictie, ook wel “faction” genoemd.

De toegang is gratis, meld je aan via het inschrijvingsformulier.

Meer info: [email protected], 089 564 074 of aan de balie van de bib.

i.s.m. Musea Maaseik

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker