Panelgesprek: Faalt onze democratie? - Feest van het Falen
Kunst & Cultuur
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zaterdag 28 maart 2020 (van 15u00 tot 16u30)

/

Panelgesprek: Faalt onze democratie? - Feest van het Falen

Arenbergstraat 28

2000 Antwerpen

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Een panelgesprek met Ian Buruma, David Van Reybrouck, Sophie De Schaepdrijver en Aline Muylaert. Journaliste An Hofman leidt het gesprek in goeie banen.

Faalt onze democratie? En bestaat er wel een democratie zonder falen?

Politieke partijen zien hun ledenaantallen slinken en kiezers - als ze al komen opdagen - zwalpen in het kieshokje van de ene partij naar de andere. Na de zoveelste stembusslag en mislukte regeringsonderhandeling haken boze burgers ongeïnteresseerd af, zuchten diep, mokken in stilte, of uiten hun onvrede luidop aan een cafétoog of op twitter, waarna ze misschien vol kwaadheid meestappen in een klimaatmars of in een gele hesjes betoging. Ondertussen gaan politici bij de koning en elkaar op de koffie om er hun eisen op tafel te leggen, daar vooral niet op toe te geven - en als ze dat wél doen, dat vooral niet te laten blijken aan hun achterban.

Wie kranten leest of sociale media volgt, heeft het doorgaans niet moeilijk om cynisch te doen over het falen van onze democratie. Talloze kiezers hebben het gevoel dat politici geen rekening houden met hun behoeften, angsten, bezorgdheden. Tegelijk hadden politieke partijen het nooit moeilijker om kieslijsten samen te stellen, en dagen steeds minder mensen op om te stemmen. Die onvrede speelt in de kaarten van populisten, die gretig inspelen op die groeiende kwaadheid in de onderbuik van de samenleving.

Waarom slaagt ons democratisch systeem er niet in om mensen het gevoel te geven dat hun stem écht telt? Omdat ze simpelweg niet telt? Omdat macht en invloed ongelijker en oneerlijker verdeeld zijn dan een halve eeuw geleden? Omdat fake news zich vlotjes naast feiten nestelt in maatschappelijke debatten? Omdat beleidsmakers geen oog hebben voor wie minder mondig is? Omdat we het verleerd zijn om ons te verenigen, een grote groep van gelijkgezinden te verzamelen en uit één stem te spreken om het beleid te beïnvloeden? Omdat politici niet echt de indruk geven te luisteren naar de kwaadheid en onvrede die spreekt uit straatprotesten, klimaatmarsen, opiniestukken …? Omdat de ontzuiling niet alleen ideologische vrijheid, maar ook onzekerheid en onbestemdheid bracht? Omdat het in een democratie niet zou mogen uitmaken wat ieders achtergrond is, en toch niet elke burger dezelfde kans heeft om een politieke ambt te bekleden of het beleid te beïnvloeden?

Verkiezingen en referenda (alleen) zijn niet de kern van een democratie. Transparante rechtspraak, onafhankelijke media, vrije onderzoeksinstellingen, kritische artistieke stemmen … zijn dat even veel. En net dat staat vandaag in heel wat Europese landen met autocratische leiders onder druk.

LET OP: je deelname is pas definitief wanneer je je online ingeschreven hebt voor de sessie op https://www.feestvanhetfalen.be/

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker