Verhalen van migratie en (in)tolerantie in het vroegere Tienen
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Dinsdag 9 november 2021 (van 19u30 tot 20u30)

/

Verhalen van migratie en (in)tolerantie in het vroegere Tienen

Grote Markt 3

3300 Tienen

€5

Basistarief: 5,00 €

Over 'Egyptenaren' en joden, soldaten en rozenmaagden, Poolse bannelingen en Franse vluchtelingen. Verhalen van migratie en (in)tolerantie in het vroegere Tienen door Lutgart Vrancken, voormalig hoofdarchivaris stad Tienen

Lezing:

In de roman ‘Wildevrouw’ van Jeroen Olyslaegers heeft de 17de-eeuwse Antwerpse herbergier Beer het over de aanwezigheid van ‘Egyptenaren’ of zigeuners in een stad aan de rand van de ondergang:

‘…Ik was meestal op mijn hoede als ze zich aan mijn herberg durfden te vertonen. Wat kunt ge van zo’n volk verwachten? Of van hun wanhoop? De Egyptenaren stonden samen met de melaatsen helemaal onderaan de ladder en werden van de treden gestampt. Ze kregen nu veel klop van heel wat volk, vaak uit opgekropte woede van hen die wisten dat zij de volgende dag zelf zouden moeten bedelen. Ik had een bruine sukkelaar dood aan het water zien liggen, met zijn kop ingestampt. De moosmeiers namen hem mee, samen met het afval …’

Deze passage beschrijft de xenofobie die er heerste in het 17de-eeuwse Antwerpen. De stad bevond zich toen in een diepe crisis waarvoor een zondebok moest gevonden worden.

Antwerpen was toen al een kosmopolitische stad met een rijke mix aan bewoners. De Antwerpenaren waren op dat vlak dus al het een en ander gewoon, maar hoe was de situatie in het vroegere Tienen? Hoe groot was de wereld van de gemiddelde Tienenaar? Bleef die beperkt tot de eigen stadsgrenzen of ging het ook verder? Kwam men in contact met andere volkeren en etnische groepen en hoe reageerde men op hen? Wie beschouwde men trouwens als een ‘vreemde’ en wie niet? Dit zijn vragen waarop we graag een antwoord zouden willen vinden.

Het is echter zeer moeilijk om in het hoofd van de vroegere Tienenaren te kijken omdat er hierover weinig geschreven materiaal bestaat. Bovendien moeten wij er ons ook voor hoeden om de vroegere situatie door een 21ste-eeuwse bril te bekijken. Toch gaan we aan de hand van de verhalen van enkele vroegere migranten -die al dan niet toevallig in de stad neerstreken en er soms ook bleven hangen- een bescheiden poging ondernemen om de houding ten overstaan van nieuwkomers in het oude Tienen te reconstrueren en te schetsen. Hierbij willen we zo veel mogelijk momentopnamen uit de brede geschiedenis van de stad aanhalen die misschien ook een trigger kunnen zijn voor verder historisch onderzoek.

PRAKTISCHE INFO
Datum: dinsdag 9 november van 19.30 tot 20.30 uur
Deelname: 5 euro
Max. aantal deelnemers: 25
Plaats: bibliotheek Tienen, gelijkvloers
Vooraf inschrijven verplicht via (link kopiëren in een nieuw browserscherm): https://forms.gle/SJbBPBYqdWfUVHne7

Wie is Lutgart Vrancken?

Lutgart Vrancken behaalde een Master in de Geschiedenis aan de KU Leuven en maakte een thesis over vroedvrouwen en verloskunde in de Moderne Tijd.

Tijdens haar loopbaan was Lutgart betrokken bij de uitbouw van het Toreke, werkte mee aan de oprichting het Hagelands Historisch Documentatiecentrum...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker