De mooiste Vespa’s vieren de 75e verjaardag van het merk
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
WOENSDAG
28
JULI

Woensdag 28 juli 2021

Do 1 juli 2021 - Zo 15 augustus 2021

Geen tijdstip beschikbaar

De mooiste Vespa’s vieren de 75e verjaardag van het merk

Jubelpark 11

1000 Brussel

€12

Basistarief: 12,00 €; Kinderen: 5,00 €; Senioren: 10,00 €; Jongeren: 9,00 €

Hij staat voor vrijheid, avontuur en genieten van het leven … Hij glipt door de stad of laat je profiteren van buitenluchten….
De Vespa is niet zomaar een scooter, het is een icoon !
Deze onsterfelijke scooter is 75 intussen, maar hij zet nog steeds aan tot dromen. In alle landen van de wereld ! In België alleen al zijn er meer dan 5000 Vespa-rijders aangesloten bij een zestigtal officiële clubs. Daarmee bekleedt België, wat het ledenaantal betreft, de tweede plaats, na Italië en voor Duitsland.


Hij werd beroemd dank zij films als « Roman Holiday » (1953) of « La Dolce Vita » (1960) waarvan hij het symbool werd, maar ook vandaag nog blijft de Vespa succesvol ! Een leuk weetje : er werden naar schatting nagenoeg één miljoen Vespa’s verkocht dank zij de film « Roman Holiday » in 1953.

In 1946 - dit jaar 75 jaar geleden - werd deze scooter door de firma Piaggio & C° gepatenteerd. Hij dankt zijn naam aan zijn bijzondere vorm, zijn sierlijke lijn, zijn bolle koffers achteraan en zijn karakteristiek geluid, dat doet denken aan een insect (Vespa betekent “wesp” in het Italiaans). De legende wil dat het Enrico Piaggio zelf was die deze naam bedacht toen hij het prototype voor het eerst zag.


75 Vespa’s voor 75 jaar geschiedenis

Ter gelegenheid van deze 75e verjaardag worden in Autoworld 75 unieke exemplaren uit verschillende periodes tentoongesteld.

Met een selectie van de meest representatieve tot de door verzamelaars meest gezochte modellen, wordt de geschiedenis van de beroemde scooter verteld en worden de bezoekers van deze zomertentoonstelling meegevoerd naar het hart van het Italiaanse « Dolce Vita ».

De expo zal modellen van 1947 tot 2021 tonen, niet enkel afkomstig uit de bakermat van de Italiaanse stichter, maar ook gebouwd in België (MISA in Jette), Frankrijk (in Forchambault), Duitsland (van bij Hoffmann in Lindorf), Groot-Brittannië (Douglas uit Bristol), Spanje (uit Madrid) en zelfs uit Amerika!

Zowel de oudste als de meest moderne Vespa’s zullen te zien zijn, waaronder de MP6, de zeer gewilde « faro basso », de eerste side-cars, de APE en TriVespa triporteurs, een 150 GS « Vespone » - gedurende 17 jaar de meest krachtige Vespa op de markt -, maar ook een rally Vespa, een militaire ACMA Vespa TAP 150cc, of een « U » model (destijds het goedkoopste, maar intussen één van de meest gezochte en duurste modellen !). Zeker ook een 946 met 125cc, die in 2013 werd geïntroduceerd als eerbetoon aan het allereerste model, of het model dat dit jaar wordt voorgesteld ter gelegenheid van de 75e verjaardag van het merk… Natuurlijk mag in het tijdperk van de e-mobiliteit ook een elektrische Vespa niet ontbreken.

Een aantal “barn finds” zullen hun opwachting maken in hun originele ongerestaureerde toestand, naast enkele “ratten” die naar het voorbeeld van de “rat cars” pronken met blutsen, lakschade en roest.

Drijvende kracht achter deze tentoonstelling is Mario C...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker