Anouk Kruithof - 'Universal Tongue'
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Wo 27 januari 2021 - Zo 2 mei 2021

/

Anouk Kruithof -

Sint-Pietersnieuwstraat 23

9000 Gent

1000 dansstijlen in een 4 uur durende video-installatie

Elke minuut wordt ongeveer driehonderd uur aan video naar YouTube geüpload, en dan vooral video's waarin mensen dansen. Twerking, popping, de Moonwalk of de Macarena: je vindt er dansstijlen van over de hele (digitale) wereld. Enter beeldend kunstenaar Anouk Kruithof, die gefascineerd is door dans als vorm van zelfexpressie en empowerment. Ze kneedde duizend van die verschillende dansstijlen tot een 4 uur durende 8-channel video-installatie: ‘Universal Tongue’. Tijdens ‘Universal Tongue’ wordt 32 uur aan beeldmateriaal simultaan op 8 schermen geprojecteerd. 

Kruithof onderzocht hoe dans zich door de geschiedenis heen heeft ontwikkeld als onderdeel van onze wereldwijde mediacultuur, en hoe dans zich online manifesteert via platforms als YouTube en Instagram. In ‘Universal Tongue’ weeft ze found video footage door elkaar en reflecteert over de verschillende manieren waarop dans een universele taal vormt. Een taal die gedefinieerd en gebruikt wordt door verschillende subculturen, viraal verspreid wordt en over de culturele grenzen van alle landen en continenten van de wereld reist.

Samen met een onderzoeksteam van vijftig mensen, verspreid over de hele wereld - om in volledigheid alle inzichten uit ons geglobaliseerde bestaan het beste weer te geven - werpt Anouk Kruithof een licht op hoe dans inderdaad lokaal van oorsprong is, maar ons mondiaal betovert. ‘Universal Tongue’ toont ons in onze natuurlijke habitat, online en offline, en kijkt naar onze tijd van eindeloze connectiviteit. De installatie erkent hierin onze individualiteit diversiteit en cultureel caleidoscopische representaties, met als doel een meer gelaagde, inclusieve wereld te visualiseren.
Over ‘Universal Tongue’
‘Universal Tongue’ is een project van beeldend kunstenaar Anouk Kruithof. Ze verzamelde meer dan 8800 dansvideo's op YouTube en Instagram, in samenwerking met een team van vijftig onderzoekers die over de hele wereld verspreid waren. Elke onderzoeker ontving een symbolische vergoeding van één euro per geleverde video. Ze schreven ook telkens een korte tekst over de dansstijlen die voorkwamen in de door hen geselecteerde video's. De totale lengte van het gevonden videomateriaal was maar liefst 250 uur. Na de raw cut bleef nog tachtig uur over. 

De uiteindelijke video-installatie bestaat uit acht kanalen met telkens acht films die elk vier uur duren. In totaal zijn 1000 verschillende dansstijlen te zien in ‘Universal Tongue’. De foto’s, namen en teksten van de dansstijlen worden tot een soort ‘danceclopedie’ verwerkt, en worden binnenkort in boekvorm uitgegeven door het Gentse APE (Art Paper Editions). Het boek wordt gepubliceerd in mei en je kunt het hier alvast pre-orderen.

Lees meer op universaltongue.com.

Hoe beleeft het publiek 'Universal Tongue'?

PRAKTISCH...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker