DAENS, de musical
Kunst & Cultuur > Theater & Dans
VRIJDAG
24
SEPTEMBER

Vrijdag 24 september 2021

Van 19u00 tot 23u30

DAENS, de musical

Turnhoutsebaan 132

2970 Schilde

€46

Basistarief: 46,00 €; eerste categorie: 54,00 €

Als er één sociale voorman – naast vader Anseele en Jozef Cardijn – in het Vlaamse collectief geheugen door leven en werk een plaats verworven heeft, dan wel priester Adolf Daens. Door zijn onophoudelijke strijd voor het 'werkvolk' van Aalst, en tegen de plaatselijke conservatieve Katholieke Partij van Charles Woeste en diens medestanders aan het Hof, bij de Nuntiatuur en in het Vaticaan.

Zijn christelijke inspiratie (Rerum Novarum!), zijn werkkracht en gedrevenheid, maakten priester Daens tot de leider van een volkse werkliedenpartij die van 1893 tot de eerste Wereldoorlog in Aalst, maar ook daarbuiten succes had en hem tot in het Parlement bracht. En dit ondanks niet aflatende tegenwerking, laaghartig geroddel en kuiperijen allerhande. Je zou voor minder een plaats in de Vlaamse canon kunnen claimen.

Is zijn boodschap sedert de teloorgang van de partij na de eerste Wereldoorlog gerecupereerd, zijn verdiensten zijn in de loop der jaren meer en meer erkend en zijn reputatie alleen maar gegroeid. Broer/drukker Pieter schreef al in 1909 een biografie, in Aalst staat zijn standbeeld sedert 1957, en Louis-Paul Boon gaf Adolf in 1971 in de biografie van zijn broer Pieter de plaats die hem toekomt. In 1992 was er de film van Stijn Coninx en in 2010 de musical 'Daens'.

En dat laatste doet Studio 100 dit jaar nog eens grandioos over. Herinner u '1940-1945' want de huidige voorstelling laat zien hoe - op 10 jaar tijd - de beleving van dit drama voor de toeschouwer nog een versnelling hoger geschakeld kan worden.

________________________________________________________________
Praktisch:
Wanneer: vrijdag 24 september 2021 om 19 uur. (Met het nodige voorbehoud sedert twee eerdere verschuivingen in tijd door Corona).
Inschrijvingen afgesloten. Verplaatsing op eigen kracht.
Waar: Pop-Up Theater Studio 100 – Schoonmansveld 18 – Puurs;
Info: neosschildesgravenwezel@gmail.com of 03 658 24 38 (Walter Haentjens).

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker