Schatten van de Nottebohmzaal. Rondleiding in de historische bibliotheek voor...
Evenementen > Rondleidingen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Do 1 juli 2021 - Vr 24 september 2021

/

Schatten van de Nottebohmzaal. Rondleiding in de historische bibliotheek voor...

H. Conscienceplein 4

2000 Antwerpen

€10

Basistarief: 10,00 €

Deze zomer zwaait de Erfgoedbibliotheek de deuren van de mooiste historische bibliotheekruimte van België, de Nottebohmzaal, open.

De magische Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen is slechts in uitzonderlijke gevallen toegankelijk voor het publiek. Deze zomer echter zwaaien de deuren van de mooiste historische bibliotheekruimte van België opnieuw open. Tot en met september kan het publiek elke donderdag en vrijdag aansluiten bij een gegidste rondleiding voor individuele bezoekers. In een groep van maximum 9 personen maken bezoekers kennis met de prachtige zaal, de rijke collectie en 400 jaar geschiedenis van het gebouw, het plein en de bibliotheek.

Het hoge plafond, de gietijzeren gaanderij, de bustes van belangrijke humanisten en mecenen, de duizenden oude boekbanden in torenhoge boekenkasten, een globepaar van Blaeu en de krakende houten vloeren maken van de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience één van de mooiste bibliotheekruimtes van België.

"Harry Potter en zijn vrienden zouden zomaar uit een van de nissen van de Nottebohmzaal tevoorschijn kunnen komen. Dankzij haar magische karakter was de zaal al van verschillende films het decor, bijvoorbeeld van de promotiefilm 'The Book of Wisdom' van Tomorrowland in 2019." - zegt An Renard, directeur van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

In deze prachtige zaal bewaart de Erfgoedbibliotheek een groot deel van haar boekencollectie. De eerste 140.000 titels uit de catalogus staan hier zij aan zij. Van Nederlandse letterkunde, over algemene kunst- en cultuurgeschiedenis tot de begindagen van de stad Antwerpen. Deze magische plek, in het oudste gedeelte van de bibliotheek, is ook de schatkamer voor een aantal kostbare schenkingen en topstukken uit de collectie, zoals de globes van Blaeu en een Egyptische dodenpapyrus.

Gegidst bezoek voor individuele bezoekers op donderdag en vrijdag

Vanaf donderdag 1 juli kan het publiek elke donderdag en vrijdag, om 10 uur, 11.30 uur en 14 uur, aansluiten bij een gegidste rondleiding 'Schatten van de Nottebohmzaal' voor individuele bezoekers door de magische Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen. Samen met een gids maken bezoekers in kleine groepjes van maximum 9 personen een historische trip, van begin zeventiende eeuw tot vandaag. Tijdens deze rondleiding van 90 minuten krijgen de bezoekers een introductie tot de Erfgoedbibliotheek en de blikbangers in haar collectie, en tot de geschiedenis van het gebouw en het Hendrik Conscienceplein. Tickets zijn vooraf online te kopen aan 10 euro per persoon. Een mondmasker dragen tijdens de rondleiding is verplicht.
Blikvangers

Blikvanger in de Nottebohmzaal is het globepaar van Blaeu. De hemel- en aardglobe zijn bijna 400 jaar oud en werden ontworpen door Willem Janszoon Blaeu. Ook de Egyptische kast spreekt tot de verbeelding. De kast is versierd met Egyptische figuren uit houtsnijwerk en kan wo...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker