Opendeurdagen bij Cozmix
Evenementen > Opendeurdagen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zaterdag 18 september 2021 (van 19u00 tot 23u00)

Zondag 19 september 2021 (van 10u00 tot 18u00)

/

Opendeurdagen bij Cozmix

Zeeweg 96

8200 Sint-Andries

GRATIS

Basistarief: 0,00 €; Planetariumvoorstellingen (< 18j): 5,00 €; Planetariumvoorstellingen (>18j): 6,00 €

Sterrenkunde in de kijker
Op zaterdag 18 (van 19h tot 23h) en op zondag 19 september 2021 (van 10h tot 18h) zijn er opendeurdagen bij Cozmix, het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek. Bij deze gelegenheid bieden we niet alleen een overzicht van de activiteiten die in het komende werkingsjaar zullen georganiseerd worden, maar besteden we ook aandacht aan de infrastructuur (planetarium, observatorium, leszalen, tentoonstellingsruimte, bibliotheek) van de sterrenwacht en uiteraard ook aan het planetenpad.
De toegang is gratis. Enkel voor een planetariumvoorstelling wordt een kleine bijdrage gevraagd (€ 5.00 / € 6.00). Op zaterdag zijn er voorstellingen om 19h30, 20h30 en 21h30. Op zondag worden er voorstellingen gegeven om 11h00, 13h30, 15h en 16h30.
Zaterdagavond is er, bij helder weer, uitgebreid mogelijkheid om met eigen ogen doorheen de grote telescopen van de sterrenwacht te kijken. Blikvangers zijn de planeten Jupiter en Saturnus, alsook de bijna Volle Maan die boven het zuidoosten opkomt. We kunnen genieten van de laatste restanten van de zomersterrenhemel en de eerste voorboden van de herfststerrenhemel.
Op zondagnamiddag zal het observatorium vooral ingezet worden voor waarnemingen van onze dagster. Met behulp van de speciale zonnekijker, kan u getuige zijn van spectaculaire beelden van de activiteit op de zon. Uiteraard kunnen we de nachtelijke hemelverschijnselen ook aanschouwen in het moderne planetarium. Tijdens de opendeurdagen is ook de expo ‘Fractalen’ op de eerste verdieping van het kasteel Beisbroek voor een laatste keer te bewonderen. Deze tijdelijke tentoonstelling biedt origineel beeldmateriaal en uitgebreide info omtrent fractalen in de ruimte en de natuur.

Zaterdagavond, waarnemingsavond
Gezien we op zaterdag 18 september extra lang openblijven (tot 23h), biedt dit de gelegenheid om bij helder weer, met behulp van onze telescopen, het nachtelijke uitspansel te bekijken. In de schemering kunnen we laag boven de zuidoostelijke horizon Jupiter en Saturnus observeren. De bijna Volle Maan zorgt voor een schitterende samenstand. Daarnaast zijn er de typische hemelobjecten in de zomersterrenbeelden Zwaan, Lier, Arend en later op de avond doet het wazige Andromedastelsel ons wegdromen over de enorme uitgestrektheid van het heelal.

Zondagnamiddag, de zon in beeld
Bij helder weer komt zondagnamiddag de zon uitgebreid aan bod. In onze grote refractor of lenzenkijker tonen we met een speciale filter de zichtbare fotosfeer van de zon. De activiteit van de zon kunnen we aflezen aan het aantal en de vorm van kleine zwarte puntjes, de zogenaamde zonnevlekken. Met de speciale Lunt-telescoop zijn uitbarstingen zichtbaar in de chromosfeer, de onderste atmosfeerlaag van onze dagster.

Cursusaanbod
Voor wie echt geboeid is door sterrenkunde wordt door Volkssterrenwacht Beisbroek een cursusaanbod voorgesteld. Het cursusaanbod is komend werkjaar weer bijzonder ruim en gevarieerd, zodat zowel beginnende als ...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker