HAALTERT: zondag 05/07/2020: WOII-verzetsmuseum De Patrijs '44 - WOII resist...
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zondag 5 juli 2020 (van 10u00 tot 14u00)

/

HAALTERT: zondag 05/07/2020: WOII-verzetsmuseum De Patrijs

Sint-Goriksplein 17

9450 Haaltert

GRATIS

WOII-verzetsmuseum De Patrijs '44 - WOII resistance museum The Partridge '44
"In the heart of the operation area of the resistancegroup The Partridge '44"

Zondag 05/07/2020 is het WOII-verzetsmuseum De Patrijs '44 - Warandegebouw Haaltert, open van 10u.tot 14u. (voor wijzigingen raadpleeg gemeentelijke infoblad-website en regionale pers). Info: http: //wwii-netherlands-escape-lines.com
Toegang: GRATIS.

De collectie omvat er WOII-verzetsmateriaal:radio-zendapparatuur,droppingsmateriaal, sluikdrukpers, geheime documenten- voorwerpen-foto's uit de privé archieven van Haaltertse verzetsleider Alfred NOTEBOOM.
Informatie-foto's-documenten omtrent WOII-vliegtuigrashes te Haaltert, Outer, Aaigem, Bavegem en Moerbeke-Waas zijn er tentoongesteld.
Via historische gedenkplaten in het Warandegebouw wordt ook aandacht besteed aan de Nederlandse evacués te Haaltert na Operatie Market Garden 1944, en Je kan er tevens kennis maken met het verhaal omtrent de Ninoofse verzetstrijdster Simonne KIECKENS.

* Het verhaal: het WO-II verzetsmuseum te Haaltert werd op 7 mei 2005 plechtig geopend voor het publiek,in aanwezigheid van afgevaardigden der Amerikaanse, Britse en Nieuw-Zeelandse ambassade.
Het museum kwam tot stand dankzij de medewerking van het gemeentebestuur Haaltert en in het bijzonder onder impuls-initiatief van ere-schepen van cultuur de hr.Wim ALLAER en Hubert VERHEIJEN Beiaardvereniging Haaltert.

Het privéarchief van geheime documenten van wijlen Alfred NOTEBOOM, stichter-leider van het Haaltertse schuiloord, werd er dankzij een schenking in 1998 van de kinderen Alfred NOTEBOOM, ontsloten voor het ruime publiek.
De Haaltertse "champetter" Gustaaf MUYLAERT lag aan de oorsprong van de contacten- en research met de kinderen Alfred NOTEBOOM en mede-oprichter van het WOII-verzetsmuseum.

* De collectie: je kan er informatie vinden aan de hand van tentoongestelde voorwerpen- en documenten / foto's omtrent de WO2 vliegtuigcrashes te Aaigem (C for Charlie), Outer (To Hell or Glory), Bavegem (G for George), Moerbeke-Waas "Roger BIRKMAN-crew" en te Haaltert (crash Duits straalvliegtuig ME-262 piloot Rony LAUER), waarbij het Haaltertse schuiloord nauw betrokken was in de onderduik en -ontsnappingslijnen.
Tevens worden er zeldzame Britse militaire duivenberichten tentoongesteld en kan je er een unieke Chandler & Price drukpers uit 1910 bekijken die gebruikt werd in de clandestiene sluikdrukpers.

* Het museum wordt beheert door de Vaderlandslievende Kring Groot-Haaltert met medewerking van het gemeentebestuur Haaltert.

* Het museum is opgenomen in de lijst van musea tot ontsluiting van het WO2 erfgoed in de Euregio-Scheldemond.(studie Westtoer).
Het museum verleende reeds zijn medewerking aan: de VRT-uitzending ' Man bijt hond ' ,
' Publiek Geheim ', de Belgisch-Britse kortfilm ' Hinge Factor ' van de Belgische cineast Michael BOUCHERIE opgenomen te Sint-Lievens-Esse / Zavelstraat, Ninofmedia (23/06/2016) 72 jaa...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker