Zoektocht Het geheim van Mercator *TIP
Evenementen > Quiz & Spel
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Di 22 december 2020 - Za 27 februari 2021

/

Naamsestraat 3

3000 Leuven

€10

Basistarief: 10,00 €; kinderen 10-15 jaar: 6,00 €

Wat doet een vergeten Leuvenaar vier eeuwen geleden in Siberië? Waarom zijn er volgens een Leuvense kaart pygmeeën op de Noordpool? En wie in hemelsnaam heeft de Kleine IJstijd uitgenodigd? Gerard Mercator schreef ons een raadselachtige brief. Maak een mysterieuze speurtocht door Leuven en beleef een wonderlijke tijdreis.

In een Leuvens archief werd een verloren gewaande oude atlas teruggevonden. Leuk, zou je denken, maar toch ook niet zo bijzonder. Ware het niet dat erin een brief gevouwen zat, ondertekend door ene ... Geeraert Mercator... Eén van de grootste wetenschappers aller tijden!

In 1530, op zijn achttiende, wordt hij als 'pauper' of arme student, ingeschreven aan de Leuvense universiteit. Maar snel blijkt dat hij veel in zijn mars heeft. Al tijdens zijn leven zal hij beroemd worden als geograaf en maker van wereldbollen, landkaarten en atlassen. Na zijn studies woont en werkt Mercator nog een kleine twintig jaar in deze stad, daarna zoekt hij andere oorden op.

De brief van zijn hand die in april 2017 als bij wonder werd gevonden, is mysterieus, en leidt Leuven rond. Mercator schrijft over plaatsen en gebouwen in de stad, over zijn gezin en over ontmoetingen met collega geleerden en andere opmerkelijke figuren. Hij schrijft over alledaagse wetenswaardigheden maar evenzeer over spectaculaire gebeurtenissen.

Maar wat wil hij je echt vertellen?

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker