Choral Evensong door Choral Voices
Muziek > Concerten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zondag 15 september 2019 (van 17u00 tot 18u00)

/

Choral Evensong door Choral Voices

Nieuwe Kerkhof 1

9712PT Lageland (Groningen)

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Opening van het Evensongseizoen 2019-2020 in de Nieuwe Kerk te Groningen
GRONINGEN – Op zondag 15 september vindt in de Nieuwe Kerk te Groningen de feestelijke opening plaats van het Choral Evensongseizoen. Elke derde zondag van de maand wordt er een traditionele anglicaanse Choral Evensong gehouden met hoogstaande koorzang door Choral Voices, begeleid door Mattijs de Vreugd op het grote Timpe-orgel. Tevens vindt op woensdag 11 september een open repetitie plaats.
In de eerste evensong van het nieuwe seizoen brengt Choral Voices een afwisselend repertoire ten gehore, met een nadruk op componisten uit de 19de en 20ste eeuw. Enkele van deze werken heeft Choral Voices recentelijk in de Westminster Abbey uitgevoerd. Uitgevoerd worden werken van Harry Grindle, William Smith, Grayston Ives, Peter Aston en John Ireland.
Als introit klinkt het ingetogen ‘Peace be to this congregation’ van Harry Grindle (1935¬–2013). Grindle stond aan het hoofd van het koor van St. Anne’s Cathedral in Belfast, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een van de meest toonaangevende Engelse kathedrale koren. Hij schreef prijswinnende melodieën en trad in 1977 als eerste Ierse musicus toe tot de Royal School of Church Music. In 2009 werd hij geridderd voor zijn bijdrage aan de Engelse kerkmuziek.
De preces and responses worden gezongen in de zetting van William Smith. Smith leefde in de 17de eeuw en is het meest bekend van deze preces en responses.
De psalmen 126 en 127 worden gezongen op twee verschillende chants van Grayston Ives (geb. 1948). Ives studeerde muziek in Cambridge en was organist en Fellow in Music aan Magdalen College in Oxford. In zijn chants maakt Ives effectief gebruik van dissonanten, wat spannende zettingen oplevert.
Het Magnificat en Nunc Dimittis worden gezongen in de zetting van Peter Aston (1938–2013). Aston was hoogleraar compositie aan de University of East Anglia en componeerde verschillende liturgische en niet-liturgische werken. Het opgewekte Magnificat en meer verstilde Nunc Dimittis behoren tot zijn bekendste werken.
De anthem is ‘Greater love hath no man’ van John Ireland (1879–1962). Ireland was een veelzijdig componist, die naast liturgische werken stukken voor piano en kamermuziek schreef. De tekst van deze anthem combineert verschillende bijbelteksten, waaronder Hooglied 8:7 en Johannes 15:13. ‘Greater love hath no man’ behoort tot Irelands bekendste werken en wordt regelmatig opgevoerd in herdenkingen van oorlogsslachtoffers.
De hymns voor deze evensong zijn hymn 245 (‘God, that madest earth and heaven’) en hymn 437 (‘Praise the Lord! Ye heavens, adore him’).

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker