Ik schilder met schilders - Adriaan Raemdonck
Film
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Donderdag 10 juni 2021 (van 20u00 tot 22u00)

/

Ik schilder met schilders - Adriaan Raemdonck

Cantempréstraat 1

1674 Bellingen (Pepingen)

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

De documentaire “Ik Schilder Met Schilders” van Jacques Servaes belicht het levenswerk en het levensverhaal van geboren Pepingenaar Adriaan Raemdonck. Hij is de oprichter van Galerie De Zwarte Panter, gehuisvest in een ontwijde kapel in de Antwerpse binnenstad en zo’n vijftig jaar jong. Dat is oud voor een galerie. Meer nog, met haar halve eeuw voluit in het leven staan, is De Zwarte Panter de oudste actieve galerie in de Belgische kunstwereld. Zij is een instituut. Een unicum. Een icoon. En ook in de internationale kunstwereld is zij een begrip.
Meer dan dat Vincent van Gogh op een dag zijn oor afsneed, wisten de ouders van Adriaan Raemdonck niets over kunst. Het hield de jonge, onstuimige Adriaan niet tegen er zich met hart en ziel in te verdiepen en er vervolgens zijn hele leven aan te wijden.
Raemdoncks leven in de kunst begon midden jaren zestig toen hij de heimat Pepingen verruilde voor het toen koortsige Antwerpen. Hij zou kunstschilder worden, tot hij natuurtalent Fred Bervoets aan het werk zag en besefte dat hij zelf andere gaven had. Raemdonck opende in 1968 een even avant-gardistische als laagdrempelige kunstgalerie: De Zwarte Panter.
Een halve eeuw inmiddels weerspiegelt de galerie de aard van de galeriehouder. De Zwarte Panter is onvoorspelbaar, dwars, koppig, non-conformistisch, artistiek en sociaal geëngageerd, bovenal trouw aan de figuratieve kunst. Het is een baken voor (niet zelden verarmde) kunstenaars, een tijdelijk atelier voor artiesten allerhande, een huis voor film, muziek, fotografie en literatuur.
Adriaan Raemdonck gaf en geeft De Zwarte Panter adem en ziel. Hij ís De Zwarte Panter. Via zijn verhaal wordt een intieme inkijk geboden in zowel een halve eeuw beeldende kunst als in de cultureel- maatschappelijke evolutie in Vlaanderen en omstreken. Bekende (kritische) bewonderaars van De Zwarte Panter confronteren Adriaan met zijn wonderlijke geschiedenis, met het nu en de toekomst van de galerie, met haar impact en haar plaats in de (kunst)wereld. Onder hen: Tom Barman, Jan Decleir, Jan Mulder, Jeroen Olyslaegers en Annemie Van Kerckhoven.


Informatie:
Vrije bijdrage
www.kunstinpepingen.be
@: [email protected]
tel: 02 396 28 17 Luk Wets.
Adriaan Raemdonck aan het woord over de documentaire:
De volledige tekst over de film “Ik Schilder Met Schilders” van Jacques Servais met bijhorende video vindt u hier:
Deze bijzondere kunstavond sluiten we gezellig af bij een sprankelende receptie aangeboden door Raymond Raemdonck ten huize van Mong Blok
Dit kunstgebeuren is een initiatief van:
Mong Blok
Het gemeentebestuur van Pepingen – De cultuurdienst – De cultuurraad
De gemeentelijke bibliotheek
Kunst in Pepingen
Overeenkomstig de vigerende coronamaatregelen

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker