Soirée Carré Plus - Stad in 't groen
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Donderdag 16 januari 2020 (van 20u00 tot 22u00)

/

Frederik de Merodestraat 65

2800 Mechelen

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Weekthema: Stad in 't groen
Lezing en debat: Henk Oosterling, Barbara Van Dyck en Maarten Boudry
Moderator: Tine Hens

Hoe gaat het eraan toe in de ideale stad? Hoe creëer je een stad waar de mobiliteit op wieltjes loopt? Hoe zorg je voor een optimaal welzijn van je burgers, heb je oog voor de kinderen in de stad, en voorzie je in gezond en verantwoord voedsel? Op donderdag lichten we de donkere winteravonden op met twee verlichte geesten. Zij belichten telkens één thema vanuit hun persoonlijke visie. Een Mechelse beleidsmaker zet zijn/haar visie uiteen voor het ideale Mechelen. En een moderator gaat met de gasten en het publiek in gesprek.

Hoe ideologisch is onze visie op het klimaat? Kunnen technocraten en wetenschappers vanuit hun autoriteit onze problemen oplossen? Of is het aan ons om in verzet te gaan? Hoe heilzaam zijn de acties van pakweg Greta Thunberg, Hart Boven Hard of Velt? De keuze om te investeren in veldproeven met genetisch gemanipuleerde gewassen, net als het verzet daartegen, zijn ingegeven door wetenschappelijke inzichten én ideologische voorkeuren.

Onze drie genodigden vertegenwoordigen verschillende visies en stemmen in dit debat. Sommige analyses van de hedendaagse problematieken worden door alle drie gedeeld. De manier om daar een antwoord op te bieden geenszins. De strijd tussen agro-ecologie en eco-modernisme verloopt soms bitsig, net omdat er zoveel op het spel staat.

---

Maarten Boudry (°1984) is wetenschapsfilosoof en is verbonden aan de UGent waar hij de leerstoel Etienne Vermeersch bekleedt. Hij werkte in New York en Wenen. Zijn spraakmakende opiniestukken verschenen in De Standaard, De Morgen, Filosofie Magazine, The New York Times (The Stone), Trouw, de Volkskrant en NRC. In zijn laatste boek Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat breekt Maarten Boudry een lans voor het vooruitgangsdenken en pleit hij - tegen elk doemdenken in - voor de beproefde waarden van wetenschap en verlichting.

Henk Oosterling (°1952) is een Nederlandse filosoof en schrijver. Tot 2018 was hij werkzaam als universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar initieerde hij een double degree cursus Ecophilosophy en verzorgde hij jaarlijks de honorscourse Sustainability. Zijn uitgebreide bibliografie beslaat zowel de kunst, de politiek, de stad als de filosofie. Hij is een denker-doener. Zijn laatste boek draagt de veelzeggende titel Verzet in ecopanische tijden.

Zie: www.henkoosterling.com

Barbara Van Dyck werd ooit vanwege verzet als ggo-activiste op een aardappelveld in Wetteren (2011) van de KUL geweerd als onderzoekster. Later (2014) werd ze daar in ere hersteld en opnieuw toegelaten. Vandaag is zij werkzaam als onderzoekster rond agro-ecologie op de University of Sussex Brighton.

Tine Hens is historica, journaliste en auteur van Het klein verzet (Epo, 2015), het verhaal van mensen die van Griekenland tot Denemarken in hun eigen wijk of stad, of met hun eigen bedrijf bew...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker