Open Monumentendagen
Evenementen > Rondleidingen
ZATERDAG
18
SEPTEMBER

Zaterdag 18 september 2021

Zaterdag 18 september 2021 (van 13u30 tot 23u59)

Zaterdag 18 september 2021 (van 15u00 tot 23u59)

Zaterdag 18 september 2021 (van 16u30 tot 23u59)

Van 13u30 tot 23u59

Open Monumentendagen

Emile Jacqmainlaan 111

1000 Brussel

Het Théâtre National Wallonie-Bruxelles werd in 1945 in Brussel opgericht bij decreet van de Regent en op initiatief van Jacques Huisman. Deze Belgische acteur en regisseur wou de voorliefde voor kwaliteitsvol theater stimuleren, het Belgische theater in binnen- en buitenland een grotere bekendheid geven en de nationale acteurs een duwtje in de rug geven.

Het Théâtre National werd lange tijd geassocieerd met het Rogiercentrum waar het sinds 1961 gehuisvest was. Toen in 1999 beslist werd het Rogiercentrum af te breken, moest het theatergezelschap op zoek naar een andere tijdelijke stek die gevonden werd in de voormalige bioscoop Pathé Palace aan de Anspachlaan. Intussen werd gewerkt aan een nieuw theater naar het ontwerp van het architectenbureau Escaut, Sca Architectes Associés en het Atelier Gigogne.

Dit nieuwe gebouw werd op 16 november 2004 in gebruik genomen. Het ligt aan een drukke stadsboulevard en is voorzien van grote glaspartijen. De ambitie was ook om het te integreren in de omringende bebouwing. De architecten hebben ingezet op de afwisseling tussen “transparantie en opaciteit, als een zeil dat over de mysteries van de voorstelling getrokken wordt”.

Er zijn drie zalen: de grootste, met variabele geometrie, telt 750 plaatsen, de kleine zaal met 250 plaatsen bevordert de intimiteit tussen toeschouwers en acteurs, terwijl de derde zaal, de Studio, met ongeveer 150 plaatsen ideaal is voor voorstellingen voor een nog kleiner publiek.

Het Théâtre National biedt een zeer rijk programma aan (toneel, dans, muziek, festivals, tentoonstellingen, …) dat tot buiten de landsgrenzen belangstelling geniet.

 

Meer informatie: urban.brussels

Architectes: sca Architectes Associés sprl, l'Atelier Gigogne (P. Van Assche) et l'Escaut (O. Bastin)

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker