Human Rights @ De Krook: COVID-19 door een mensenrechtenbril
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
DONDERDAG
8
OKTOBER

Donderdag 8 oktober 2020

Van 19u30 tot 21u00

Human Rights @ De Krook: COVID-19 door een mensenrechtenbril

Miriam Makebaplein 1

9000 Gent

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Het nieuwe coronavirus heeft een in moderne tijden ongeziene wereldwijde gezondheidscrisis veroorzaakt. Zowel de pandemie zelf als de reactie hierop vormen een bedreiging voor de mensenrechten.

Enerzijds vereisen de mensenrechten dat overheden maatregelen nemen om het recht op leven en op gezondheid te beschermen. Anderzijds vormen de genomen lockdown-maatregelen een beperking van allerhande mensenrechten, gaande van de bewegingsvrijheid over het recht op privé- en familieleven tot het recht op onderwijs. Bij de organisatie van contact tracing kan men dan weer ernstige privacybedenkingen maken. Tenslotte moet ook waakzaam zijn voor indirecte schade aan de mensenrechten. Denk bijvoorbeeld aan het verhoogd risico op huiselijk geweld tijdens de lockdown, of de specifieke impact op het genot van mensenrechten door personen die behoren tot kwetsbare groepen, zoals asielzoekers of personen in armoede.

In dit panelgesprek gaat Professor Eva Brems in gesprek met Kati Verstrepen (voorzitter Liga voor Mensenrechten), Pascal Debruyne (Odisee Hogeschool) en Laurens Lavrysen (Universiteit Gent) over de impact van de COVID-19-crisis op de mensenrechten. Tevens wordt ingegaan op de vraag of het recht van de mensenrechten een noemenswaardig verschil heeft gemaakt tijdens deze crisis, en welke lessen hieruit kunnen getrokken worden voor de toekomst.


Evenement georganiseerd door het Human Rights Centre van Universiteit Gent in samenwerking met Bibliotheek De Krook en Vormingplus Gent-Eeklo.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker