Fietstocht Koloniale Spoorzoekers
Evenementen > Rondleidingen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zondag 20 juni 2021 (van 14u00 tot 16u00)

Zondag 18 juli 2021 (van 14u00 tot 16u00)

Zondag 22 augustus 2021 (van 14u00 tot 16u00)

Zondag 19 september 2021 (van 14u00 tot 16u00)

/

Fietstocht Koloniale Spoorzoekers

Koningin Astridplein 27

2018 Antwerpen 18

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Praktisch:

Op 20/06, 18/07, 22/08 en 19/09, telkens van 14-16u.
Sluit gratis aan, na reservering.

De fietstocht, op je eigen fiets, duurt 1,5 uur. Achteraf is er een nabespreking van een half uur in het Middelheimmuseum.

Afspraak aan het Centraal Station, aan de ingang via het Astridplein

Ontdek op je fiets de vele verborgen koloniale sporen in Antwerpen. Een gids wijst je de weg langs zichtbare en soms onzichtbare sporen van ons stedelijke koloniale verleden, en ontrafelt zo het verleden van de stad. Achteraf is er een nabespreking in het museum.

Wereldstad met een verleden
Antwerpen is een veelzijdige wereldstad, internationaal geprezen om haar prachtige architectuur en invloedrijke culturele leven. De havenstad is vandaag op vele vlakken toonaangevend, maar sommige passages uit haar roemrijke verleden roepen steeds meer vragen op.

Congo voor Antwerpen
Zeg je Congo, dan denk je aan Leopold II en de fel gecontesteerde memorabilia in Brussel en daarbuiten. Maar wist je dat ook onze Scheldestad een grote rol vervulde in de exploitatie van Congo en de Congolese bevolking?

Hoe sterk is de economische vooruitgang van Antwerpen verweven met deze donkere episode in het Belgische verhaal? Wie waren de spilfiguren in het koloniale systeem? Wat heeft Congo betekend voor de modernisering van de havenstad? Zou Antwerpen er hetzelfde uitzien als de kolonisering nooit gebeurd was?

Interactieve fietstocht
We gaan op zoek naar enkele antwoorden op de fiets door de stad. Acces ngo en het Middelheimmuseum begeleiden je op een interactieve fietstocht voor koloniale spoorzoekers. Een gids wijst je de weg langs een reeks koloniale, soms onzichtbare sporen en ontrafelt zo het verleden van de stad.

Je komt meer te weten over het ontstaan en de ontwikkeling van deze relicten. We staan ook stil bij hun impact op de hedendaagse stedelijke, nationale en zelfs globale samenleving. Want de geschiedenis is zelden zwart of wit.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker