HAALTERT- zondag 16/09/2018: opendeur ' In de voetsporen van het Haaltertse ...
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Zondag 16 september 2018 (van 10u00 tot 18u00)

/

Sint-Goriksplein 17

9450 Haaltert

GRATIS

WOII-verzetsmuseum De Patrijs '44 - WOII-resistance museum The Partridge '44 - Musée de la résistance Le Perdreau '44

Zondag 16/09/2018 is ter gelegenheid van de 'cultuurmarkt- 50 jaar Cultuurraad Haaltert', het WOII-verzetsmuseum De Patrijs '44 - in het Warandegebouw te Haaltert, doorlopend toegankelijk van 10u.tot 18u. (zie gemeentelijk infoblad-website en regionale pers). Info: http: //wwii-netherlands-escape-lines.com

Tijdens deze opendeur kan je er de collectie bekijken van WOII-verzetsmateriaal: radio-zendapparatuur, droppingsmateriaal, sluikdrukpers, geheime documenten- voorwerpen-foto's uit de privé archieven van de Haaltertse verzetsleider Alfred NOTEBOOM. Informatie-foto's-documenten omtrent WOII-vliegtuigrashes te Haaltert, Outer, Aaigem en Bavegem zijn er tentoongesteld. Via historische gedenkplaten in het Warandegebouw wordt ook aandacht besteed aan de Nederlandse evacués te Haaltert na Operatie Market Garden 1944. Je kan er tevens kennis maken met het verhaal omtrent de Ninoofse verzetstrijdster Simonne KIECKENS.
Om 11.30u en 15u. hebben bezoekers er de mogelijkheid om deel te nemen aan een groepsrondleiding van ongev.45 minuten waarbij je in detail de geheime activiteiten van het schuiloord tss.juni 1940 en september 1944 kan vernemen.

* Het verhaal: het WO-II verzetsmuseum te Haaltert werd op 7 mei 2005 plechtig geopend voor het publiek,in aanwezigheid van afgevaardigden der Amerikaanse, Britse en Nieuw-Zeelandse ambassade vertegenwoordigers.Het museum kwam tot stand dankzij de medewerking van het gemeentebestuur Haaltert en in het bijzonder onder impuls-initiatief van ere-schepen van cultuur de hr.Wim ALLAER.
Het privéarchief van geheime documenten van wijlen Alfred NOTEBOOM, stichter-leider van het Haaltertse schuiloord, werd er dankzij een schenking in 1998 van de kinderen Alfred NOTEBOOM, ontsloten voor het ruime publiek.
De Haaltertse "champetter" Gustaaf MUYLAERT lag aan de oorsprong van de contacten- en research met de kinderen Alfred NOTEBOOM.

* De collectie: je kan er informatie vinden aan de hand van tentoongestelde voorwerpen- en documenten / foto's omtrent de WO2 vliegtuigcrashes te Aaigem (C for Charlie), Outer (To Hell or Glory), Bavegem (G for George) en Haaltert (crash Duits straalvliegtuig ME-262 piloot Rony LAUER), waarbij het Haaltertse schuiloord nauw betrokken was in de onderduik en -ontsnappingslijnen.
Tevens worden er zeldzame Britse militaire duivenberichten tentoongesteld en kan je er een unieke Chandler & Price drukpers uit 1910 bekijken die gebruikt werd in de clandestiene sluikdrukpers.
Een schenking van wijlen Jean-Marie CENTNER, lid van de US.Big Red One Division- Counter Inteligence Corps, wordt er tevens tentoongesteld voor het publiek.

* Het museum wordt beheert door de Vaderlandslievende Kring Groot-Haaltert met medewerking van het gemeentebestuur Haaltert.

* Het museum is opgenomen in de lijst van musea tot ontsluitin...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker