Fin du mois, fin du monde: een rechtvaardige klimaattransitie?
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
DONDERDAG
3
DECEMBER

Donderdag 3 december 2020

Van 19u00 tot 20u30

Fin du mois, fin du monde: een rechtvaardige klimaattransitie?

We blijven in ons kot

2000 Antwerpen

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

In reflecties over de COVID-19-pandemie hebben mensen uit vele maatschappelijke sectoren op de urgentie van de klimaattransitie gewezen. Klimaatverandering, armoede en sociale ongelijkheid zijn ongetwijfeld de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw.

Klimaatbeleid moet, behalve effectief, ook sociaal rechtvaardig zijn. Sommige mensen worden, meer dan anderen, bedreigd door de blootstelling aan klimaatopwarming. Zowel mitigatie- als adaptatiebeleid zijn nodig om klimaatopwarming af te remmen of te accommoderen, maar treffen niet iedereen in gelijke mate.

Een vaak genoemd en allicht onvermijdelijk instrument is de koolstofbelasting. Welk sociaal verdelingseffect heeft zo’n taks? Wie zouden eronder lijden? En hoe kan dat voorkomen worden?

In dit webinar presenteren Gerlinde Verbist, Josefine Vanhille en Tim Goedemé hun onderzoek (Petra Zsuzsa Lévay is co-auteur) naar de mogelijke impact van een CO2-belasting op huishoudelijke bestedingspatronen. Zij simuleren 16 scenario’s en bekijken steeds wie het meest getroffen zal worden. Ze komen tot opmerkelijke en belangrijke resultaten voor sociaal beleid en klimaatbeleid. Respondent Erik Schokkaert zal vervolgens drie belangrijke vragen op tafel leggen om het debat open te trekken. Ten slotte zal Pieter Leroy reflecteren over de inzichten in de discussie door de link te leggen met good governance.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker