De Pantoloog (danke Schön) - Patrick Van Caeckenbergh
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
ZONDAG
28
FEBRUARI

Zondag 28 februari 2021

Za 21 oktober 2017 - Vr 21 oktober 2022

Geen tijdstip beschikbaar

De Pantoloog (danke Schön) - Patrick Van Caeckenbergh

Fernand Scribedreef 1

9000 Gent

€8

Basistarief: 8,00 €; Reductietarief: 6,00 €; 19-25: 2,00 €; -19 gratis: 0,00 €; museumpassmusées: 0,00 €

Vanuit zijn achtertuin in de landelijke Vlaamse Ardennen regeert Patrick Van Caeckenbergh over de wereld. Een persoonlijke wereld, die hij naar zijn eigen herinneringen en verlangens heeft ingericht. Met 'De Pantoloog (danke schön)' brengt hij fragmenten uit die fantasierijke wereld binnen in het MSK, waar ze als een wonderkamer de wereld van de Gouden Eeuw aanvullen.

De wereld van 'hij die alles liefheeft'
'Pantologie' is de wetenschap van het geheel. De 'pantoloog' is de persoon die alles liefheeft. In zijn parallelle wereld, die veel gelijkenis vertoont met de onze, maar er tegelijkertijd ver van af staat, speelt Van Caeckenbergh met zijn gedachten als een jonge poes met een bolletje wol. Zijn grootste ambitie is dan ook een huisdier te zijn.

Net als Monsieur Teste van Paul Valéry heeft Van Caeckenbergh voor zichzelf een innerlijk eiland geschapen en verdoet hij zijn tijd met het verkennen en versterken ervan. Hij gaat op zoek naar het extreme genot van het eenzaam uitvinden.

De wereld begrijpen als bricoleur
De diversiteit van de wereld wordt onderzocht met de methode van het verzamelen, klasseren en inventariseren, waarbij hij vrij gebruik maakt van taxonomie en genealogie, cartografie en kosmogonie. De eenheid van de wereld wordt gereconstrueerd met de techniek van de collage en de assemblage.

Maar het onderzoek gebeurt niet systematisch. De attitude van de kunstenaar is niet deze van de wetenschapper maar van de bricoleur. In plaats van de wereld in kaart te brengen schept hij nieuwe werelden waarin hij als een kamergeleerde in constante verwondering op ontdekkingsreis gaat.

De illusie van het alomvattende
Maar hoe hard de pantoloog ook zijn best doet om het leven, de wereld en de kosmos in één systeem te vatten, hoe verder hij er van verwijderd raakt. Zijn verwoede pogingen zijn een mooie illustratie van de paradox van het kunstenaarschap. De kunstenaar is kind van zijn tijd en staat actief in het volle leven. Maar tegelijkertijd bezit hij het vermogen om er voortdurend van verstoken te blijven.

De wereld van Van Caeckenbergh past daarom helemaal aan bij deze van de Gouden Eeuw, toen geleerden en amateurs het universum trachtten te vatten in wonderkamers, verzamelingen en taxonomieën.

Het werk van Patrick Van Caeckenbergh werd opgenomen in de presentatie als onderdeel van de volledige vernieuwing van de vaste museumcollectie in 2017.

Tijdens de schoolvakanties is het museum dagelijks open van 10 tot 18 uur (gesloten op maandag).

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker