ONLINE Eindseminarie De Grond van de Zaak
Opleidingen & Workshops
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Woensdag 25 november 2020 (van 19u30 tot 20u30)

/

ONLINE Eindseminarie De Grond van de Zaak

Grote baan 176

3530 Houthalen (Houthalen-Helchteren)

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Het Leader project De grond van de zaak focust zich op de bodem in een paardenweide. De meeste paardenweides hebben te weinig koolstof in de bodem en hebben een bodem die uit evenwicht is. Er zijn verschillende oorzaken zoals overbegrazing en het gebruik van kunst en drijfmest. De oplossing is het aanreiken van de humuslaag door het aanbrengen van organische stof. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van het aanbrengen van compost.

Wanneer we de compost van onze paardenmest zo kunnen optimaliseren dat deze de bodem op de weide terug in balans brengt kunnen we de kringloop sluiten en dragen we ons steentje bij aan de regeneratie van de aarde.

Samen met de Bodemkundige Dienst België en PXL onderzocht Regionaal Landschap Lage Kempen hoe we dit konden aanpakken.

We ontdekten dat alles start met kennis van de huidige toestand, een bodemanalyse geeft hier inzicht in. Bij de Bodemkundige Dienst ontwikkelden ze speciaal daarvoor een paardendoosje waarbij jijzelf snel een bodemstaal kan nemen. Daardoor krijg je ook toegang tot de online rekenmodule rekenmee. Hierin bereken je hoe je je weide kan bemesten zodat je een optimaal rendement krijgt.

Via de PXL kwamen we te weten dat een kruidenrijk grasland het ideale grasland is voor paarden maar ook voor andere dieren. Daarvoor hoef je niet de maximale dosis bemesting toe te voegen want dan groeit het gras sneller dan de kruiden.

Omdat paarden vaak last hebben van parasitaire wormen en hiervoor ook behandeld moeten worden kan dat een belemmering zijn in het maken van compost. Daarvoor deden we ook proeven met regenwormen op de behandelde mest. We nemen ook het ontwormingsbeleid onder de loep. Kijken naar mestonderzoek om gericht te ontwormen en laten experten aan het woord over wanneer er zeker met welk product ontwormd moet worden. Wat we vooral onthouden is dat we de mest van pas ontwormde paarden niet op de weide of in de composthoop willen hebben omdat dit dodelijk is voor allerlei organismen.

We schreven een handleiding voor goed weidebeheer die je alvast op de site kan vinden.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker