Bunkerdag Nieuwpoort: een verloren bunker herontdekt
Evenementen > Rondleidingen
ZONDAG
4
OKTOBER

Zondag 4 oktober 2020

Van 0u00 tot 23u59

Bunkerdag Nieuwpoort: een verloren bunker herontdekt

N380/sluizen

8620 Nieuwpoort

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

‘Verloren Bunker’, Regelbauw 656, Tilly 2 Widerstandsnest (WO II) | Onder het Koning Albert I – monument

Deze bunker uit de Tweede Wereldoorlog werd toevallig ontdekt bij grondwerken onder het Koning Albert I monument in 2014. De grondwerken gingen gepaard met de bouw van het bezoekerscentrum Westfront dat bezoekers wil introduceren in de turbulente geschiedenis van de Groote oorlog. Het ligt bij het sluizencomplex De Ganzepoot, van waaruit de Ijzervlakte werd onder water gezet.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Sluizencomplex omgeven en verdedigd door verschillende Widerstandsneste en Stutzpunkte. De bunkers staan bekend als Tilly 1, 2 en 33. De bunker kon onmiddellijk herkend worden als een Regelbau 6568-bunker, een personeelsbunker voor 15 man. Dit type werd vanaf 1943 gebouwd. Op een zijmuur is in het zwart - Ost-W 019-252 – geschilderd: hij maakt deel uit van Steunpunt Oostende West9 01910 (252 is het individuele bunkernummer).

Naast de ingang is - St - te lezen, wat staat voor ständige Ausbau en betekent dat de bunker bestand is tegen directe voltreffers en voorzien is van gasdichte deuren. De muren en het dak zijn dan ook 2 m dik (gewapend beton).

Herontdek deze bunker die nog nooit opengesteld werd voor het publiek. Bezoek de bunker onder begeleiding van een gids en ontdek meer over de geschiedenis en de functie. Vergeet uw laarzen niet, want de bunker staat onder water!

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker