Julie Cockburn & Noé Sendas - 'Unknowns'
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
WOENSDAG
21
APRIL

Woensdag 21 april 2021

Zo 14 maart 2021 - Za 15 mei 2021

Geen tijdstip beschikbaar

Julie Cockburn & Noé Sendas -

Sint-Jorisstraat 109

1050 Elsene

In deze tentoonstelling “Unknowns” toont Julie Cockburn nieuw werk dat kadert binnen haar doorlopende reeksen van portretten, landschappen en stillevens. Cockburn gebruikt ambachtelijke technieken zoals borduren, collage en zeefdrukken om haar eigen persoonlijke beeldtaal toe te voegen aan zorgvuldig uitgezocht tweedehands fotomateriaal. De formele composities spelen een sleutelrol in de keuze van de originele foto's die als basis dienen voor haar werk. Naast kleur, textuur en betekenis is compositie ook fundamenteel voor de beslissingen die ze neemt bij het uitvoeren van haar transformaties.
Cockburn's hele kunstpraktijk is meditatief van aard – je ziet de aandacht voor het detail en je beseft hoeveel uren er nodig zijn voor dit geperfectioneerde naaldwerk. In deze drukke, rusteloze wereld waarin we dagelijks geconfronteerd worden met de broosheid van elke orde en van het leven zelf, is er misschien troost te vinden in de “tussenruimte”.

“De werken in de tentoonstelling ‘Unknowns’ komen uit mijn lopende reeks portretten en landschappen. Als je ze bekijkt doorheen het prisma van de huidige pandemie, lijkt het wel alsof ze een nieuw jasje hebben gekregen. Het is alsof alles wat ik maak het virus weerspiegelt, erop reageert, het illustreert of erdoor wordt omhuld; de figuren lijken vervormd door de Covid-19 lens; de geborduurde bollen die door de landschappen zweven zien er zowel goed- als kwaadaardig uit. De schoonheid van de borduursteken, de kleuren en de vormen voelen ongemakkelijker aan dan voorheen. Als we ervan uitgaan dat de foto’s een vorm van werkelijkheid weergeven, dan leggen mijn ingrepen de breuklijnen bloot in de rooskleurige beelden die op de oorspronkelijke foto’s van plaats en persoon te zien waren.

Maar er zit ook blijheid in deze werken. De geborduurde afbeeldingen die een scheur doorheen de familieportretten trekken, roepen ook harmonie en verbondenheid op. Het onderste deel van de landschapsfoto’s is vaak gehuld in dikke zwarte lagen duisternis; maar die worden gecompenseerd door her en der opduikende bloesems, ongetwijfeld een teken van hoop en vernieuwing.”

Julie Cockburn

Julie Cockburn’s (°1966, UK) werk bevindt zich in belangrijke collecties zoals de Akzo Nobel Art Foundation, NL; Art In Embassies, USA; British Land, Londen, UK; Caldic Collection, NL; Nottingham Castle Museum en Art Gallery, Nottingham, UK; John Jones, Londen, UK; Miniatuur Museum voor Hedendaagse Kunst, Amsterdam, NL; Pier 24, San Francisco, USA; The Arts Club, Dover Street, Londen, UK; The Ivy, Londen, UK; The Wellcome Collection, Londen, UK; Yale Center For British Art, USA.


In deze tentoonstelling “Unknowns” toont Noé Sendas de series Crystal Girls en Peeps. Het zijn zwart-wit afdrukken op ruw papier, die de originele foto's, daterend uit de vorige eeuw, facsimileren.
Geïnstalleerd creëren de assemblages vaak een bepaalde omstandigheid of atmosfeer. Elk afzonderlijk, en meer nog wanneer men...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker