Tsjajkovski met Jaap van Zweden
Muziek > Concerten
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Vrijdag 5 maart 2021 (van 22u20 tot 23u41)

/

Tsjajkovski met Jaap van Zweden

Koningin Astridplein 26

2000 Antwerpen

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Jaap van Zweden keert terug naar Antwerpen. De voormalige chef-dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra staat sinds 2018 aan het roer van de fameuze New York Philharmonic. Samen met twee meesters uit de romantiek brengt hij zinderende emoties en een volumineuze orkestsound tot in de huiskamer.

De Amerikaanse pianist Nicholas Angelich boezemt al jarenlang ontzag in met zijn glasheldere uitvoeringen. Hij soleert tijdens Beethovens Tweede pianoconcerto. De première in 1795, waarop de componist zelf de pianopartij speelde, behoorde tot een van Beethovens eerste publieke concerten in Wenen. Het eerste en derde deel, beide speels en klassiek, omarmen het vreedzame en romantische tweede deel. Hoewel Beethoven dit pianoconcerto als eerste componeerde, werd het door een late publicatie bekend als het Tweede.

In Tsjajkovski’s Vierde symfonie is het lot nog een onzichtbare kracht die men nooit zal overwinnen. In zijn Vijfde symfonie uit 1888 daarentegen neemt de componist vrede met de vele malen dat het lot zijn levenspad bepaalt. Een herhalend muzikaal motief verklankt de weg van tragiek naar zegepraal. Waar het motief in het eerste deel nog melancholisch klinkt, wordt het in de finale al marcherend en met veel triomf gespeeld. Voor koperblazers roept elke vermelding van deze symfonie onmiddellijk gedachten op aan de heerlijke melodie in de hoorn uit het Andante cantabile. Deze solo behoort tot een van de beroemdste hoornpassages uit het hele orkestrepertoire.

Met een rijkdom aan melodieën en een kleurrijke instrumentatie brengt het Antwerp Symphony Orchestra een betoverend programma. Beleef de primeur van Jaap van Zweden in de nieuwe Koningin Elisabethzaal.

Dit event wordt uitgezonden op Podium 19, een nieuw en gratis cultuurkanaal. Je kan op Podium 19 terecht voor virtuele voorstellingen, optredens en concerten uit de Vlaamse cultuurhuizen. Podium 19 is te zien op kanaal 19 van Proximus Pickx (kanaal 269 vanuit Brussel of Wallonië), kanaal 99 van Telenet TV, kanaal 20 van Orange TV en uitgesteld via VRT NU. Meer info op www.podium19.be.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker