GEANNULEERD - Roofdieren in Vlaanderen
Lifestyle > Milieu
DONDERDAG
26
NOVEMBER

Donderdag 26 november 2020

Van 20u00 tot 22u00

GEANNULEERD - Roofdieren in Vlaanderen

Stationsstraat 13

9860 Oosterzele

€5

Basistarief: 5,00 €; Niet-leden: 7,00 €

Roofdieren zoals wolven, vossen en marterachtigen hebben altijd al in speciale relatie tot de mens gestaan. Vanouds werden zij bejaagd en bestreden om reden van (al dan niet vermeende) schadelijkheid, waardoor ze zeer zeldzaam werden of zelfs helemaal uitgeroeid raakten. Vandaag genieten de meeste soorten bescherming, maar meteen rijzen alweer klachten over schade van bv. steenmarters en vossen, en sinds een paar jaar over wolven. Vlaanderen neemt, als één van de dichtstbevolkte regio’s van Europa, inderdaad wel een specifieke plaats in ten aanzien van de ‘klassieke problemen’ die mensen met roofdieren kunnen ervaren. Het gaat daarbij meestal over geroofde huisdieren, en soms ook over mogelijke gevaarlijke ziektes. Jagers vrezen voor hun wild, natuurliefhebbers ervaren een roofdierwaarneming dan weer als het summum van natuurbeleving. Andere soorten trekken veel minder aandacht, maar kennen elk hun eigen geschiedenis. Gaat de bunzing zo sterk achteruit? Waar leven er dassen, boommarters en otters in Vlaanderen?
In dit verhaal zijn dus verschillende belangen en interesses aan de orde. Tijd dus om hierin enige klaarheid te scheppen.

Koen Van Den Berge
bioloog INBO
Onderzoeksgroep Faunabeheer en Invasieve exoten – carnivorenonderzoek

Bibliotheek Oosterzele i.s.m. Natuurpunt Oosterzele

Het aantal plaatsen in de bib is beperkt als gevolg van de afstandsregels in deze corona-tijd. In het geval er meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen zullen we uitwijken naar GC De Kluize. In dat geval wordt u daarvan tijdig via mail op de hoogte gebracht.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker