Lippenstift en Gasmaskers – De Stadscollectie Antwerpen
Kunst & Cultuur > Tentoonstellingen
AFGELOPEN
X

Dit evenement is afgelopen

Za 13 februari 2021 - Zo 18 april 2021

/

Lippenstift en Gasmaskers – De Stadscollectie Antwerpen

Leuvenstraat 32

2000 Antwerpen

Een presentatie met werk van Nel Aerts, Els Dietvorst, Bendt Eyckermans, Maika Garnica, Mashid Mohadjerin, Nadia Naveau, Otobong Nkanga, Imge Özbilge, Perry Roberts, Adrien Tirtiaux, Charline Tyberghein, Philippe Van Wolputte, Mathieu Verhaeghe, Guy Woueté en Cindy Wright.


De stad Antwerpen start met de uitbouw van een stadscollectie hedendaagse kunst. De beeldende kunst wordt in langdurige bruikleen gegeven aan het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), dat de collectie samen met de stad zal uitbouwen. In het eerste jaar gaat bij de aankoop van de nieuwe collectie extra aandacht naar jonge kunstenaars die in Antwerpen wonen, waarvan het oeuvre volop in ontwikkeling is, maar nu reeds als een referentie voor de toekomst wordt beschouwd. Zo krijgen ze – vandaag door COVID nog urgenter dan anders – een duw in de rug, zowel financieel als inzake waardering.


Antwerpen is de stad bij uitstek van de avant-garde, met een diverse kunstenaarsgedreven kunstscène die internationaal gericht is, en ook hier het internationale heeft laten plaatsvinden. Deze kunstscène is eveneens een basis geweest voor internationale ontwikkelingen, via commerciële galerieën en publieke initiatieven van wereldniveau. In het verleden vertaalde dit zich slechts zeer fragmentair in patrimoniumopbouw. Daarom start de stad Antwerpen nu met de uitbouw van een stadscollectie. Ze maakt daarbij gebruik van de expertise en capaciteit van het M HKA en versterkt die op deze manier ook in de collectieverwerving en -uitbouw.


De Stadscollectie wil niet alleen een divers en internationaal hedendaags kunstpatrimonium opbouwen, maar bovenal kunstenaars die met Antwerpen verbonden zijn, waarderen en ondersteunen – en daarmee samenhangend, galerieën en publieke initiatieven die hedendaagse kunst in Antwerpen publiek maken, zichtbaarheid geven.
Er wordt niet gestreefd naar een zo uitgebreid of volledig mogelijke collectie, maar naar beperkte, gerichte keuzes van werken of ensembles van museaal niveau, die het bredere landschap indiceren. De collectie zal zich over de jaren heen geleidelijk ontwikkelen, zodat opname erin op zich reeds een teken van waardering wordt.


De Stadscollectie is meer dan een verzameling lokale kunstenaars. Ze wil er ook de aandacht op vestigen hoe de recente internationale kunstontwikkelingen in Antwerpen een voedingsbodem hebben gevonden en dit tot vandaag blijven doen. Zo bestaat de intentie om buitenlandse kunstenaars aan te kopen als dat sleutelkunstenaars zijn voor galerieën in Antwerpen vandaag. Tegelijk beseft de stad dat haar eigen kunstenaars deel zijn van dat internationale beeld. Ook daar wil De Stadscollectie niet enkel investeren in gevestigde namen, maar net zo goed in het werk van opkomend talent, en voor dit eerste jaar wordt dit zelfs de voornaamste focus – die steun is nu immers nog urgenter dan anders.


Schepen Nabilla Ait Daoud: "Met het nieuwe opzet van een Stadscollectie beeldende kunst hebben w...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker