Lezing en concert: Tijdschrift de lage landen en MSK Gent presenteren themanu...
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
WOENSDAG
22
SEPTEMBER

Woensdag 22 september 2021

Van 20u00 tot 21u30

Lezing en concert: Tijdschrift de lage landen en MSK Gent presenteren themanu...

Fernand Scribedreef 1

9000 Gent

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

Op woensdag 22 september presenteren de lage landen en MSK Gent het nieuwste nummer van het culturele tijdschrift de lage landen. Het nummer zoomt in op het thema ‘water, vloek en zegen’. In het laag gelegen deltagebied van de Lage Landen is water alomtegenwoordig: als zee, stromen en rivieren. Het is getemd en ingedijkt. Er is grond op gewonnen. Hoe bedreigend was en is het wassende water? En hoe bedreigend is de droogte?

Lezing Prof. Lotte Jensen ‘Kwetsbaarheid en trots. De strijd tegen het water vroeger en nu.’
Dat het thema van het jongste nummer van de lage landen brandend actueel is, hoeven we u niet te vertellen. Cultuurhistorica Lotte Jensen begint bij de Elisabethvloed van 1404 en eindigt bij de recente overstromingen in haar lezing over de strijd tegen het water in de Lage Landen, vroeger en nu. Hoe heeft die strijd onze identiteit bepaald? En hoe werd die strijd afgebeeld in onze culturele media vanaf de schilderkunst? Een verhaal waarin trots en kwetsbaarheid hand in hand gaan.

Zeegedichten van J.J. Slauerhoff op muziek gezet door Eléonor en Gerry De Mol
Muzikanten Elly Aerden (Eléonor) en Gerry De Mol zorgen voor een muzikaal intermezzo. Ze doken samen in de teksten van de Nederlandse dichter en zeevaarder J.J. Slauerhoff. Het resultaat daarvan is een volledig nieuw liedrepertoire dat zijn neerslag vindt in het album Ik had me het leven anders voorgesteld. Ze krijgen muzikale versterking van Jan-Sebastiaan De Geyter.

Benieuwd naar het nummer?
Je leest over de Vlaams-Nederlandse haven North Sea Port, de invloed van water op de Nederlandse identiteit en hoe we de verloren harmonie tussen mens en water kunnen herstellen. Maar ook over veertig jaar de Brakke Grond in Amsterdam, hoe de pandemie voor een artistieke groeisprong zorgde in het theater en een portret van de Nederlandse dichter-kunstenaar Bernke Klein Zandvoort. Surf snel naar de website van de lage landen om het nieuwe nummer te ontdekken of meteen te bestellen. De editie zal ook te koop zijn voor en na de lezing.

Lotte Jensen is neerlandica, filosofe en cultuurhistorica. Ze werkt als hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis bij de afdeling Nederlandse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Elly Aerden is zangdocente folk en wereldmuziek aan de academies van Sint-Niklaas en Lebbeke en geeft regelmatig workshops en stages. Je hoort Aerden aan het werk bij Zefiro Torna, Olla Vogala, amoRRoma en MissT. Met Eléonor creëerde ze een eigenzinnig mediterraan project rond Latijnse gedichten.

Gerry De Mol maakte al poëzie- en muziekprogramma’s rond Herman de Coninck en Fernando Pessoa, en toonzette onder meer Goethe, Rutger Kopland en Guido Gezelle voor het Kaaitheater, de AB en het Archipel-poëziefestival in Sint-Niklaas. Hij was de bezieler van onder meer Oblomow, Kleine Blote Liedjes met Eva De Roovere, maakte theater met Compagnie Lodewijk/Louis, ’t Arsenaal, Younnous Diallo en is af en toe solo zichzelf.

...

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker