100 jaar wet syndicale vrijheid: Syndicale afvaardiging als sociale tegenmacht.
Kunst & Cultuur > Lezingen & Debatten
DONDERDAG
23
SEPTEMBER

Donderdag 23 september 2021

Van 20u00 tot 22u30

100 jaar wet syndicale vrijheid: Syndicale afvaardiging als sociale tegenmacht.

Heuvelstraat 16

2620 Hemiksem

GRATIS

Basistarief: 0,00 €

100 jaar wet syndicale vrijheid.

Drie verschillende avonden op drie verschillende locaties.
Ons superinteressant en laagdrempelig drieluik is een must voor iedereen die werkt of betrokken is bij de vakbonden of vakbondssympathieën heeft.

Dankzij een zorgvuldige selectie presenteren wij u vakkundige sprekers en een moderator, die de kracht hebben om alles duidelijk en toegankelijk weer te geven.

Deel 1: De syndicale afvaardiging als sociale tegenmacht.
In het eerste deel van dit drieluik geven we een historisch overzicht van de syndicale afvaardiging en een historisch juridisch overzicht betreffende de bevoegdheden en rechtspositie.

We gaan op zoek naar antwoorden op vragen zoals wat is de oorsprong van de syndicale afvaardiging? Welke bevoegdheden zorgen ervoor dat de syndicale afvaardiging een hoofdspeler kan zijn in het aanbrengen en creëren van de sociale tegenmacht?

Sprekers:
Dirk Luyten: Doctor in de geschiedenis (VUB) en sinds 1999 onderzoeker bij het CegeSoma. Zijn onderzoeksdomeinen zijn het corporatisme, de economische collaboratie en de repressie ervan, de geschiedenis van het sociaal beleid en de geschiedenis van het recht.

Jan Buelens: Advocaat aan de Balie van Antwerpen en Gastprofessor aan de UA waar hij collectief arbeidsrecht en vergelijkend sociaal recht doceert. Op de UA heeft hij ook de sociale dumping in op de vervoerssector onderzocht. Met zijn doctoraat ging hij dieper in de problematiek betreffende de onderaannemingen.

Moderator:
Marijke Persoone: Voormalig adjunct-algemeen secretaris van de LBC-NVK, de grootste centrale van het ACV. Dertig jaar was Marijke actief in deze vakbond, eerst bij de vormingsdienst, daarna als secretaris in Brussel. Het laatste deel van haar loopbaan was ze als adjunct-algemeen secretaris verantwoordelijk voor de beroepswerking. Marijke is onder andere actief bij de burgerbeweging Hart boven Hard.

Fysiek of digitaal?
Fysiek aanwezig zijn heeft altijd een meerwaarde. Uiteraard volgen we de geldende coronamaatregelen. Kan u niet aanwezig zijn? Geen probleem. Dankzij Stream Media kan u alle luiken volgen via livestreaming. U kan uw vragen en opmerkingen dan ook via de chatfunctie doorgeven.

Deelname is gratis.
Opgelet: Het aantal plaatsen is beperkt. Wil u zeker zijn van een plaats? Schrijf u dan nu in.

Inschrijven: [email protected]

Ter info: in ons ledenblad Aktief zal een stukje verschijnen uit de pen van Marc Leemans (nationale voorzitter ACV) en Miranda Ulens (voorzitter en algemeen secretaris ABVV).

Wenst u een exemplaar te ontvangen? Stuur een e-mail naar [email protected]

Organisatie: Masereelfonds afdelingen: Antwerpen, Associatie Universiteit Antwerpen, Aktief Edegem, Hemiksem en Sint-Niklaas. 

Marxistische Universiteit, ACV Oost-Vlaanderen, Acv Antwerpen, Algemene Centrale Antwerpen-Waasland, Stream Media,  NBKS – Nieuwe Brabantse Kunst Stichting en vele andere sympathisanten.

Organiseer jij dit evenement? Beheer deze pagina!

Evenement beheren

Ben jij organisator van dit evenement?

Reageer
ik ga
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
uitdagen
Voor deze functionaliteit moet je geregistreerd zijn.
Andere suggesties
In de kijker